Groblje u Gradnićima - Čitluk

Katolička vjeroispovijest


Sadržaj

GROBLJE U GRADNIĆIMA


Župa: Gradnići 


O groblju
Groblje je veoma staro, potječe iz turskoga razdoblja jer znamo da su se na njemu pokopavali franjevci preminuli u Gradnićima još od sredine 18. stoljeća. Mise na groblju u Gradnićima također su se slavile odavno, svakako otkako su se župnici župe Brotnjo 1756. godine trajno naselili u Gradnićima. Tako biskup fra Pavo Dragićević navodi da je u nedjelju 6. prosinca 1761., za svoga boravka u Gradnićima, slavio misu u obližnjem groblju u kojem se nalazio podignut oltar, to jest mala kapelica, ali to je bila samo privremena kapelica podignuta za tu prigodu od kolaca i granja.117 Pravu kapelicu u gradnićkom groblju sagradio je župnik fra Mijo Slišković za vrijeme svoga župnikovanja u Gradnićima (između 1836. i 1840. godine). Bila je toliko velika da se u njoj mogla slaviti misa i ući nekoliko osoba. Sazidana je bila od vapna, a pokrivena daskama. Bila je to jedina posvećena kapelica u čitavoj Hercegovini u vrijeme kad su se Hercegovci 1844. odcijepili od dotada zajedničke provincije Bosne Srebrene!


U gradnićkom groblju sigurno je pokopano 12 franjevaca, i to od 1758. do 1965. godine. Njihove je grobove obnovio i zajednički spomenik postavio župnik fra Marinko Šakota početkom 2006. godine.


Zanimljivo je navesti da je u Gradnićima još 1940. osnovano Pogrebno društvo. O tome je zapisano u Kršćanskoj obitelji početkom 1943.: “Pogrebno društvo u Gradnićima postoji i lijepo napreduje ima već dvije godine. Društvo broji sedamdeset članova obitelji. Kada umre koji član društva, svi ostali dužni su bar po jednu osobu poslati na pogreb, gdje se među članovima pokupi članarina u obliku milostinje, a otale se plate sv. mise za pokojnika, dok se suvišak daruje obitelji pokojnika za razne potrebe i troškove oko pogreba. Ugledale se u njih i ostale župe i sela.“


Župnik fra Didak Ćorić zapisao je da je početkom travnja 1969. u groblju posađeno sto cipresa. Sadnice je župniku darovao ing. Nikola Pavlović iz Rasadnika u Domanovićima.


Vijeće Mjesne zajednice Gradnići osnovalo je 2007. Odbor za groblje koji ima zadaću prikupljati sredstva i organizirati obnovu staroga groblja u Gradnićima, znamenita po svojoj starini, kao i po grobovima 12-orice franjevaca, ali svakako i po bezbrojnim pretcima živućih Gradnićana koji na njemu počivaju. U prosincu 2007. počelo je prikupljanje sredstava za obnovu groblja jer je bilo krajnje vrijeme za to. Tijekom 2008. Odbor je izgradio prekrasan zid s južne strane groblja. Financirali su sami ukopnici; čini se da gotovo nitko nije ostao po strani.123 Danas je groblje čitavo ograđeno i to veoma lijepim kamenim blokovima, kapelica je nova i dosta lijepa, ali je dojam da se groblje veoma loše održava: početkom listopada 2017., kad sam ga posjetio, bilo je potpuno zaraslu u visoku i staru travurinu.


Na groblju je sačuvana još tek pokoja stara kamena grobnica i stari križ, ali su ga preplavile nove i nerijetko velike grobnice čija se ljepota uopće ne može uspoređivati sa starim spomenicima. Onih najstarijih grobova i križeva, primjerice iz 18. pa čak i 19. stoljeća, uopće nema. 


Izvori: Robert JOLIĆ, ŽUPA BROTNJO GRADNIĆI, Tomislavgrad, 2018., str. 202-203
Stranicu uređuje: administrator1@nekros.info  

vidi više


Ukopani u ovom groblju

Prikaži kartu u zasebnom prozoru

Galerija