Groblje Sv. Mihovila na Gorici - Livno

Katolička vjeroispovijest


Sadržaj

GROBLJE NA GORICI (SV. MIHOVIL)

Kontakt: 

 

O groblju


Nedaleko od samostana i crkve na Gorici nalazi se groblje sv. Mihovila. Kapelica je izgrađena 1885. godine. Zbog svoje iznimne vrijednosti i starosti zaslužuje temeljitu obnovu i konzervaciju, kako izvana tako i iznutra. Također ovo prekrasno groblje na uzvišici zaslužuje i ljepši pristup kapelici i grobovima. Nadajmo se da će se to uskoro dogoditi, kako bi ova kapelica i groblje mogli i dalje svjedočiti o vremenu iz kojeg datiraju. O tome svjedoče i mnogi raznoliki i zanimljivi nadgrobni spomenici, kao i sama njihova gradnja i vrijeme nastanka.

Na ploči pored vrata stoji natpis: U ovoj kapeli čeka dan uskrsnuća fra Eugen Matić – Narcis Jenko, franjevac – književnik koji sam sebi napisa ovaj nadgrobni spomen. “Ovo su dvori brata blagoroda Matića, misnika reda sv. Franje, roba božjega, grješnika prevelikoga. Živio je za papa Leona XIII, Pija X, Benedikta XV. Vidio je strahote evropskog rata i nevolje i glad naroda bosanskoga. Napokon na dne 26.VII 1918. leže u baštinu ovdje u crnu zemlju. Mir mu duši!” 1889.-1989.

Na kamenoj ploči iznad vrata stoji latinski natpis: „Sacellum hoc in honorem s. Michaelis Arch. una cum cryptis pro sua sepultura Patres Franciscani erexerunt anno 1885. Princeps gloriosissime Michael Archangele esto memor nostri hic et ubique semper precare pro nobis filium Dei.

 

vidi više


Ukopani u ovom groblju

Prikaži kartu u zasebnom prozoru

Galerija