Groblje Gornja Blatnica (Staro groblje) - Čitluk

Katolička vjeroispovijest


Sadržaj

STARO GROBLJE U BLATNICI


Župa: Gradnići


O groblju
Groblje u Gornjoj Blatnici (naziva se i Vučića groblje) veoma je staro, svakako iz 18. stoljeća, ako ne i starije. U Matici umrlih prvi ukop potječe iz 1786. godine. No nisam siguran da ono nije postojalo i prije. Groblje je odmaknuto od glavnoga puta i smješteno u jednoj udolini, na uzbrdici, i na njemu postoji još nekoliko krošnjatih visokih stabala koja čine ugodan hlad.   


Prva kapelica sagrađena je na blatničkom groblju veoma davno, vjerojatno još u vrijeme ili pred kraj turske vladavine. Bila je podignuta od suhozida i služila je zacijelo stotinjak godina. No vremenom je oronula pa su župljani odlučiti podignuti novu kapelicu. Ta je kapelica na starom groblju podignuta je 1953., kad i kameno-betonski zvonik u blizini. Bilo je preostalo nešto novca pa su se odlučili sagraditi i novu kapelicu na groblju jer je stara imala veoma slabu konstrukciju i morala je biti zamijenjena. Nova je sagrađena na gotovo istome mjestu, malo pomaknuta na sjevernu stranu, a za izgradnju je služilo kamenje sa stare kapelice, dok je ono što je nedostajalo izvađeno na zemljištu Jerke Rozića, koji je i darovao dio svoga zemljišta za izgradnju kapelice. Nakon svršetku izgradnje kapelice mještani su 1954. uredili i grobljanski zid: izmjerena je dužina pa je svaka obitelj dobila određenu dužinu koju je trebalo podignuti. Izvorno je groblje bilo manje površine, a prošireno je od 1938. do 1940. i obzidano suhozidom.


Obnova vrlo trošne kapelice sagrađene na starom groblju 1953. započela je krajem listopada, a dovršena početkom prosinca 2006. Na obnovi kapelice radili su Milenko, Anđelko, Darinko i Josip Čolak iz Otoka kod Vitine. Radovi su izvođeni i izvan groblja: s južne strane napravljeno je parkiralište, a zemljište za njega darovala su dvojica Vučića. Zemlju na parkiralištu nasuli su radnici Rudnika boksita Čitluk. U 2007. radovi su nastavljeni, osobito na zidanju novih kamenih zidova oko groblja te u čišćenju zaraslih dijelova groblja. U 2008. godini obnovljena je kapelica, uređena su dva zida, istočni i južni, a dijelom i sjeverni, ispilani su osušeni hrastovi i groblje temeljito očišćeno. Financirali su ukopnici, od kojih neki i veoma visoke svote, a dijelom i Općina Čitluk, kao i neke tvrtke i odseljenici. Sad je uistinu riječ o lijepoj kapelici, sagrađenoj od kamena i fugiranoj, s krovom od crijepa. Također je veoma lijep i kameni zid oko groblja.


O starosti groblja svjedoče bezbrojni ostatci na njemu: grobovi od kamenih ploča koje vire iz zemlje, križevi toliko stari da su zarasli u lišajeve, zacijelo iz sredine ili druge polovice 19. stoljeća, neki i s natpisima koje je zbog lišajeva teško pročitati, ukusni mali križevi s početka 20. stoljeća, simpatična kamena uzglavlja s inicijalima i križićima. Sve to treba očuvati kao vrijednu kulturnu baštinu.


Izvori: Robert JOLIĆ, ŽUPA BROTNJO GRADNIĆI, Tomislavgrad, 2018., str. 206-207
Stranicu uređuje: administrator1@nekros.info

vidi više


Ukopani u ovom groblju

Prikaži kartu u zasebnom prozoru

Galerija