Groblje Sveti Marko - Sarajevo

Pravoslavna vjeroispovijest


Sadržaj

GROBLJE SVETI MARKO


Kontakt: +387 33 535 170

Grobljem upravlja i održava ga: KJKP Pokop


O Groblju

Pravoslavno groblje u Koševu površine 1,4 hektara posvećeno je Sv. Marku Jevanđelisti. Riječ je o istočnom dijelu zajedničkog katoličko-pravoslavnog groblja. U groblju je kapelica posvećena Sv. Marku. I na ovom groblju koje je nagli razvoj grada vremenom uvukao u svoje urbano jezgro sahranjivanje je obnovljeno 1992. godine, iz istih razloga iz kojih su tada aktivirana i ostala groblja u Sarajevu.

Groblje Sveti Marko čini prostornu cjelinu sa katoličkim grobljem Sveti Josip i nekadašnjim pravoslavnim Bolničkim grobljem, odnosno sadašnjim muslimanskim grobljem Stadion. Njegova ukupna površina iznosi 13.970 kvadratnih metara. Zemljište je kupljeno 1921. godine od porodice Čurčić, a osvećenje groblja i kapele Svetog Marka obavljeno je 15. oktobra 1922. godine.

Projekat kapele i ograde napravio je inžinjer Miloš Miladinović, a izvedbeni projekat arhitekt Nikola Radulović. To je jednobrodna kapela sa četvrtastim zvonikom, tornjem nad ulazom i trostranom oltarskom apsidom iznutra polukružno završenom.


vidi više


Ukopani u ovom groblju

Prikaži kartu u zasebnom prozoru

Galerija